Polvalni usmernik za nemoteno delovanje elektronskih naprav


V podjetju Elektronik Invent že od leta 1985 proizvajamo kvalitetne polvalne usmernike in polnovalne usmernike ter ostale elektronske naprave. Nudimo inovativne izdelke, rešitve in pomoč pri profesionalni elektroniki,. avtomatiki in tudi energetski ter industrijski elektroniki. Profesionalni razvoj, kvaliteta in spoštovanje dogovorov so ključne stvari, ki skrbijo, da so naše stranke zadovoljne. V našem podjetju lahko kupite elektronske naprave in usmernike, ki se ne kvarijo: linearni stabilizirani usmernik, regulacijski usmernik in usmernik s tiristorjem so le ene izmed naprav, ki potrjujejo našo kvaliteto.


Polvalni usmerniki prevajajo samo pozitivno polperiodo, negativne ne


Usmernik je elektronska naprava, ki skrbi za to, da se izmenična napetost pretvori v enosmerno. Enosmerna napetost oz. tok potuje od pozitivnega do negativnega pola, najdemo pa ga v vezjih s kondenzatorji, tranzistorji itd. Naprave, ki za delovanje potrebujejo enosmerni tok so komponente v računalniku, naprave za polnjenje baterij, avtomobilski alternator in druge. Eden od usmernikov je polvalni usmernik, ki prevaja samo v pozitivni polperiodi, enosmerni tok, ki poteka iz usmernika ni enakomeren, ampak zelo močno utripa. V polvalnem usmerniku v pozitivni periodi steče električni tok iz tranformatorja skozi diodo in breme. Tam, kjer je breme, dobimo pad napetosti z enako obliko kot je napetost na transformatorju. V negativni polperiodi dioda ne prevaja, je brez toka v bremenu in ni padca napetosti na njem.

laboratorijski usmernikpolnovalni usmernik


Polnovalni usmerniki usmerijo obe polperiodi izmeničnega signala


Polnovalni  usmernik za razliko od polvalnega usmernika, prevajajo obe polperiodi izmeničnega toka, kar pomeni, da boljše izkoriščajo in imajo tako manjši utrip toka skozi breme. Med njimi poznamo več različnih vrst usmernikov. kot je npr. usmernik s sredinskim odcepom, kjer že ime pove, da poizkušamo doseči polonovalno usmerjanje z uporabo sredinskega odcepa na transformatorju, medtem ko pri mostičnem usmerniku, ki je sestavljen iz štirih usmerniškh diod, vezanih v nekakšen mostiček (poznan kot Greatzov mostiček), dosežemo usmerjanje, brez sredinskega odcepa. V kolikor se vam vse skupaj sliši preveč zakomplicirano in ste v dvomih, kateri polnovalni usmernik potrebujete, nas lahko kontaktirate in pomagali vam bomo z nasveti.  

Ne glede na to, ali potrebujete polnovalni usmernik, polvalni usmernik ali katerega od drugih usmernikov: linearni stabilizirani usmernik, regulacijski usmernik ali usmernik s tristorjem ste lahko prepričani, da pri nas kupujete kakovosten izdelek, v katerem je 30 let tradicije in kvalitete. Poleg zgoraj naštetih usmernikov so zelo znani naši profesionalni laboratorijski usmerniki, stikalni napajalniki, filtri, polnilci akumulatorskih baterij, rekuperatorji in še posebej pretvorniki za fluorescenčno razsvetljavo vagonov in avtobusov.